CV

 

Stephan Heber werd in 1977 geboren in Kiel, Duitsland. Op 7-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste cellolessen. In 1990 en 1995 was hij finalist en laureat op het concours “Jugend musiziert”. Van 1998 tot 2002 studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam bij achtereenvolgens Dimitri Ferschtman en Monique Bartels. In 2002 behaalde hij zijn Bachelor-diploma en vervolgde zijn studie bij Gregor Horsch. In juni 2005 behaalde hij zijn Master-diploma. Daarna volgde hij lessen bij Ulrike Schäfer en Guido Schiefen in Keulen.

 

Stephan Heber was van 2006 tot 2015 als cellist verbonden aan het Orkest van het Oosten in Enschede en sinds 2009 lid bij het Cello Octet Amsterdam, het voormalige Cello Octet Conjuncto Ibérico.(www.cello8octet.com). Van 2015 tot 2019 was hij tevens Coördinator Kamermuziek bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Sinds juli 2019 is hij artistiek programmeur en coördinator bij Amsterdam Sinfonietta.


Hij trad als solist op met het “Jugendsinfonieorchester Lübeck” en het “Bachorchester Ratzeburg”. In juni 2006 voerde hij als solist het 1e celloconcert van Dimitri Schostakovich met het "Helikon Kamerorkest Groningen" uit, begin 2009 trad hij op met het 2de celloconcert van Joseph Hadyn, begeleid door "Camerata Kiel". Naast het klassieke repertoire verdiept Stephan zich ook in het  repertoire voor cello solo. In 2005 bereikte hij met een programma voor cello solo de halve finale van het “vriendenkrans concours” in het Concertgebouw in Amsterdam.Ter gelegenheid van zijn masterexamen schreef de componist Daan Manneke een solo stuk voor Stephan (SURGE-Stephan hebe dich).


Stephan Heber volgde verschillende masterclasses o.a. bij Frans Helmerson (Thüringische Sommerakademie in 2000), Raphael Wallfisch en Colin Carr (international stichting masterclasses Apeldoorn in 2001 en 2003), Valter Despalij, Johannes Goritzki (Holland Music Sessions in 2003), Alexander Rudin en Rohan de Saram (Conservatorium Frankfurt 2008).


Stephan remplaceert in verschillende orkesten in Nederland en Duitsland, waaronder het Radio Sinfonie Orkest Keulen (WDR), het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Asko Ensemble Amsterdam en het Ensemble Modern uit Frankfurt. Bij het Philharmonisch Orkest Keulen (het Gürzenich Orchester) speelde hij in het seizoen 2009/2010 als aanvoerder en plaatsvervangend aanvoerder. Concerttournees met deze orkesten voerden Stephan naar Noorwegen, IJsland, Frankrijk, Spanje en China.

 

Stephan bespeelt een cello van Haat-Hedlef Uilderks uit Lübeck, gebouwd in 2004. Het is een kopie van een Petrus Guarneri.

Wilt u meer weten over het cello en zijn bouwer, klik dan verder:

www.geigenbauonline.de/?Modelle:Cello:Petrus_Guarneri