Stephan Heber houdt lezingen over de Ring des Nibelungen


Stephan is als stpendiaat uigekozen om 2011 naar de Bayreuther Festspiele te gaan. Daar zal hij de uitvoeringen van Tannhäuser, Tristan und Isolde en de Meistersinger meemaken. Verder neemt hij deel aan lezingen rondom Richard Wagner en rondleidingen door het Festspielhaus en de Villa Wahnfried.
Op 17 maart 2011 zal Stephan in de Tamboer in Amsterdam een lezing houden over: De invloed van Wagner op zijn opvolgers en daarna de cellosonate van Richard Strauss ten gehore brengen.

In september 2011 wordt de ring cyclus voortgezet in het Nationale Muziekkwartier. De derde opera "Siegfried" wordt dan uitgevoerd (zie concerten). Stephan zal over deze opera een lezing houden in de Arkezaal van het Muziekcentrum Enschede. Het datum wordt nog bekend gemaakt.

In april 2010 hield Stephan aan de Universiteit van Twente een lezing over de vraag: "Waarom was Wagner zo een grote muzikale vernieuwer?" Deze lezing werd georganiseerd door Studium generale.

In september 2010 werd de tweede opera van de tetralogie uitgevoerd, "Walküre". Deze opera zal uitgevoerd worden door het Gelders Orkest.
In augustus 2009 heeft Stephan een lezing over de eerste opera van de Ring des Nibelungen, "Rhiengold", gehouden in het Muziekcentrum in Enschede. Met groot succes werd de opera in het Muziekkwartier in Enschede uitgevoerd, met het Orkest van het Oosten en de Nationale Reisoera o.l.v. Ed Spanjaard.